Què és la Teràpia Ocupacional?
Avui, dia 27 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional, us voldríem fer un petit resum de la tasca que duu a terme un terapeuta ocupacional (TO).
La Federació Mundial de Terapeutes Ocupacionals (WFOT) defineix la Teràpia Ocupacional com una professió que s’ocupa de la promoció de la salut i el benestar a través de l’ocupació. El principal objectiu d’aquesta disciplina és capacitar a les persones per a participar en les diverses àrees d’ocupació. Entenem per àrees d’ocupació les activitats de la vida diària (AVD) que normalment tots fem en el dia a dia, com per exemple el descans i la son, l’educació, el treball, l’oci i la participació social. Per tant, el TO pot actuar en múltiples camps com són l’àmbit sanitari, el social i l’educatiu, entre d’altres.
En el cas de la Gerència de Serveis Residencials d’Estades Temporals i Respir per Persones Grans de la Diputació de Barcelona, al servei de Teràpia Ocupacional oferim múltiples programes:
- Programa d’AVD: els objectius que es plantegen són entrenar, mantenir o reeducar les AVD bàsiques. Per exemple, una persona que presenti una hemiplegia degut a un ictus, li podem proporcionar noves eines per tal de maximitzar la seva autonomia vers el vestit, la higiene personal o el menjar.
- Programa de Rehabilitació Funcional: l’objectiu general serà poder realitzar activitats funcionals; aquelles que serveixen com a entrenament per a millorar o mantenir les funcions motrius i de coordinació que necessitem per agafar la roba o els aliments dels armaris. Per exemple, sovint les persones grans desenvolupen artrosis que pot arribar a afectar greument les articulacions de les espatlles, o dels dits, limitant molt el moviment d´aquests. Nosaltres podem ajudar mitjançant moviments específics per tal de reduir el dolor i millorar la destresa, la precisió i la qualitat de moviment de la zona afectada.
- Programa d’Estimulació Cognitiva: l’objectiu general és estimular les diferents funcions cognitives com són l’atenció, la memòria, el reconeixement d’objectes i el seu ús correcte, o el raonament. Per exemple, podem ajudar a una persona amb deteriorament cognitiu a entrenar les diferents funcions cognitives a través d’exercicis culturals.
- Programa de Psicomotricitat: els objectius que es plantegen són afavorir la mobilitat global, treballar el seguiment d’ordres i afavorir la integració social, així com passar una estona divertida. Per exemple: Jugar a bitlles o a petanca.
- Programa de Productes de Suport: els objectius són valorar l’adaptació i/o un producte de suport, realitzar l’informe amb la recomanació d’ajuda tècnica i l’entrenament en l’ús d´aquest producte de suport i/o adaptació. Per exemple: oferir un cobert adaptat a una persona que presenta certa limitació funcional. En cas de que la persona requereixi un altre tipus de producte més especialitzat, li realitzaríem un informe en conjunt amb l’equip de fisioteràpia.
- Programa de Projecte Personal: aquest programa pot resultar molt extens i variat, però actualment, els més demandats al centre són l’activitat terapèutica d’hort i el taller d’alfabetització digital, on sovint, aprenen a utilitzar un telèfon mòbil o una tauleta.
- Programa d’Estimulació Sensorial: els objectius principals del programa són integrar l’experiència del món exterior estimulant els sentits i proporcionant confort. Per exemple: crear un espai còmode per una persona amb un deteriorament cognitiu greu, per tal d´aconseguir una experiència gratificant a través de llums de colors, olors agradables i sons càlids.
Tots aquests programes conformen l’estructura de la teràpia ocupacional desenvolupada al nostre centre, aportant benestar, salut i qualitat de vida a les persones grans.
Atentament, els TO’s del centre:
Borja Garcia Nogales, Sònia Pérez Mourón, Jordi Sánchez Garcia i Sònia Rodulfo Luque